Præsident Rodrigo Duterte har annonceret separation fra USA
printer
I syv årtier har Filippinerne og USA været i et trofast forhold som tætte allierede. Men ikke længere. Den stærkt kontroversielle filippinske præsident, Rodrigo Duterte, har på besøg i Kina fundet en ny partner og vil skilles fra USA.

»Jeg annoncerer min separation fra USA. Jeg vil ikke tage til USA længere. Der vil de blot fornærme os, så det er tid til at sige farvel, min ven.« sagde han i Folkets Store Hal i Beijing under sit firedages besøg.

Udmeldingen er et kraftigt tilbageslag for USA og vil gøre det langt sværere for Washington at samle allierede i fælles front mod et stadig stærkere Kina. Samtidig er det en kæmpe sejr for Kina, der de sidste år med frygt og vrede har set sig selv omringet af USA’s allierede.

Siden han blev præsident i juli, har Duterte angrebet USA for det, han ser som landets arrogante udenrigspolitik. Og han har flirtet kraftigt med Kina, selvom forholdet mellem Manila og Beijing under hans forgænger var anspændt pga. sprængfarlige territorialstridigheder i Det Sydkinesiske Hav.

Dutertes ønske om en »skilsmisse« fra USA er en vred reaktion på amerikansk kritik af hans brutale kamp mod narko, der har ført til drab på over 3.500 mistænkte pushere og narkomaner.

Læs nærmere på:
- »Det er os tre mod resten af verden – Kina, Filippinerne og Rusland« (Jyllands-Posten)
- Filippinerne giver USA den kolde skulder og ser mod Kina (Berlingske Tidende)

Skrevetd.  21-10-2016 22:00 21/10-2016 22:00 941  Fremvisninger 941 Fremvisninger  1 Kommentar 1 Kommentar


  Kommentarer
1 #1 Admin d. 22 October 2016 13:35:44
  Kommentér
Du skal logge ind for at kommentere.